Terug naar resultaten

Gastheer/vrouw Cultuurhistorisch paviljoen (Stedelijk Museum Coevorden)

Titel
Gastheer/vrouw Cultuurhistorisch paviljoen (Stedelijk Museum Coevorden)
Activiteit
Type
Regulier vrijwilligerswerk
Sector
Cultuur
Organisatie
Stedelijk Museum Coevorden
Doelgroep
Geen voorkeur
Onkostenvergoeding
Alleen reiskosten bij lange afstand
Gevraagde beschikbaarheid
Tijden zijn in overleg, maar minimaal 1 dagdeel in de week heeft de voorkeur.
Dagdeel
Overdag
Welke dagen
Doordeweeks
Vervoer benodigd
Nee
Aantal gezochte vrijwilligers
10-15
Gevraagde competenties
Kennis en vaardigheden: Kennis van wat het paviljoen, het museum en ArcheoHotspot te bieden heeft, sociale vaardigheden als gastvrouw/ gastheer. Interesse in geschiedenis en archeologie. Goed om kunnen gaan met alle leeftijden.
Vanuit de werkgroep Weeshuisweide is het Stedelijk Museum Coevorden bezig met de realisatie van een tijdelijk cultuurhistorisch paviljoen. In dit paviljoen komt een tentoonstellingsruimte in de opzet van een museumdepot en wordt er aandacht besteed aan de thema’s ‘Garnizoensdagen Coevorden’ en ‘ridders en jonkvrouwen’. Daarnaast wordt er een zogenaamde ArcheoHotspot gerealiseerd.
ArcheoHotspots zijn gevestigd door heel Nederland en is een initiatief van het Allard Pierson Museum. Het zijn plekken waar je zelf kennis kan maken met archeologie. Je kan er gratis binnenlopen en meehelpen met (de uitwerking van) archeologisch onderzoek. Zo kunnen bezoekers op sommige plekken materiaal uit opgravingen sorteren of meehelpen puzzelen met scherven uit bijvoorbeeld een beerput. De bezoekers komen letterlijk in contact met het verleden. Op veel plekken is er ook ruimte om eigen vondsten te laten onderzoeken, vragen te stellen of mee te doen aan activiteiten.
Ook het Stedelijk Museum Coevorden is begonnen met de realisatie van een ArcheoHotspot. We zijn daarmee de eerste in Noord-Nederland. Vanuit het Noordelijk Archeologisch Depot in Nuis ontvangen we archeologische vondsten waar de vrijwilligers mee aan de slag gaan. We streven ernaar om op regelmatige tijden open te zijn. Daarvoor zijn we op zoek naar vrijwilligers die het leuk vinden om bezig te zijn met archeologische objecten en het informeren van bezoekers. Iedereen met een voorliefde voor archeologie en geschiedenis kan amateurarcheoloog worden en meehelpen in de ArcheoHotspot. Amateurarcheologen krijgen daarnaast twee cursussen via de landelijke organisatie van ArcheoHotspots.

Doel : bezoekers ontvangen, enthousiasmeren en voorzien van informatie.
Werkzaamheden: binnenkomende bezoekers ontvangen en vragen naar hun wensen/ doel van het bezoek. Uitleg geven over wat het paviljoen en ArcheoHotspot biedt en indien gewenst een korte rondleiding geven of de bezoeker wegwijs maken. Zelfstandig opstarten en afsluiten.

Tijden zijn in overleg, maar minimaal 1 dagdeel in de week heeft de voorkeur. Dagdelen, met middagen (in eerste instantie). Indien uitbreiden qua openingstijden ook in de ochtend.

Locatie: Weeshuisweide (Centrum Coevorden, achter het gemeentehuis)
Reageren