Terug naar resultaten

Contactpersoon voor gastgezinnen & studenten

Titel
Contactpersoon voor gastgezinnen & studenten
Activiteit
contactpersoon
Type
Regulier vrijwilligerswerk
Sector
Onderwijs
Organisatie
Youth For Understanding
Doelgroep
Jeugd
Onkostenvergoeding
ja
Gevraagde beschikbaarheid
4-6 uur per week
Dagdeel
Geen voorkeur
Welke dagen
Geen voorkeur
Vervoer benodigd
Nee
Aantal gezochte vrijwilligers
1-5
Gevraagde competenties
Je werkt samen met andere contactpersonen in de regio. YFU biedt enkele keren per jaar landelijke trainingen en bijeenkomsten voor vrijwilligers. Functie eisen •Je bent flexibel ingesteld, communicatief sterk en hebt gevoel voor culturele verschillen. •Je bent betrokken bij een ander en in staat om hem of haar te coachen en motiveren, zonder het van de ander over te nemen. •Je schrikt niet terug voor een probleem en bent juist gemotiveerd voor het vinden van een oplossing. Daarb
Wil jij het verschil maken voor studenten en gezinnen die open staan voor een internationaal avontuur en andere culturen, dan is deze vrijwilligersfunctie interessant voor jou.

YFU is een internationale non-profit vrijwilligersorganisatie en is al meer dan 60 jaar DE organisatie die culturele uitwisseling voor jongeren mogelijk maakt. YFU Nederland biedt Nederlandse jongeren de mogelijkheid om naar een buitenlandse High School of College te gaan en te wonen bij een lokaal gastgezin. Daarnaast komen buitenlandse studenten bij een gastgezin in Nederland wonen en gaan hier naar een middelbare school.

Contactpersonen van YFU zijn de spil van de organisatie. Zij zijn een onmisbare schakel tussen studenten en families en vormen een ondersteuningsnetwerk.


Functie omschrijving

Als Contactpersoon ben je het aanspreekpunt voor:

•Nederlandse studenten die naar het buitenland gaan (outbound-programma).
•Internationale studenten en hun gastgezinnen hier in Nederland (inbound-programma).

Voor het outbound-programma ga je op huisbezoek voor selectiegesprekken met studenten en hun ouders. Ook onderhoud je gedurende het uitwisselingsjaar periodiek contact met ouders van studenten die in het buitenland verblijven.

Voor het inbound-programma onderneem je de volgende activiteiten:

•Werving van gastgezinnen in jouw regio, ondersteund vanuit het YFU kantoor.
•Selectiegesprekken met gastgezinnen en het matchen van gezinnen en buitenlandse studenten.
•Ondersteunen van gastgezinnen bij de plaatsing van een student op school.
•Pro-actief contact houden met gastgezinnen, studenten en scholen en begeleiding bieden in geval van problemen.

Gedurende het jaar organiseer je -samen met andere vrijwilligers in je regio- informele activiteiten voor de studenten en (gast)gezinnen in jouw regio.

De tijdsbesteding is gemiddeld ca. 4-6 uur per week. De werkzaamheden vinden vooral in de avonduren en soms in de weekenden plaats. Je kunt dit zelf plannen, uiteraard in overleg met de studenten en gezinnen.

In overleg kan ervoor worden gekozen om alleen het outbound- of alleen het inbound-deel van de rol te doen. In dat geval is de gemiddelde tijdsbesteding lager; voor outbound gemiddeld 2 uur per week, voor inbound 2-4 uur per week.


YFU biedt

Als YFU Contactpersoon draag je bij aan intercultureel begrip bij jongeren en gezinnen. Daarnaast heb je de mogelijkheid om deel uit te maken van een internationaal netwerk en mensen te ontmoeten met dezelfde ideeën en interesses in een wijdere wereld. YFU biedt je de mogelijkheid om vaardigheden te ontwikkelen die ook elders van pas komen. Denk aan leiderschapsvaardigheden en interculturele communicatie.

Het YFU kantoor ondersteunt je o.a. met trainingen, landelijke marketing campagnes en materialen om je activiteiten goed uit te kunnen voeren. Ook zijn er mogelijkheden voor het volgen van Europese YFU trainingen of om deel te nemen aan Europese activiteiten.

YFU biedt een reiskostenvergoeding en een aansprakelijkheidsverzekering.


Organisatieprofiel

Dankzij een wereldwijd netwerk van YFU organisaties hebben al meer dan 260.000 uitwisselingsstudenten en gastgezinnen, in zo’n 50 landen, een andere cultuur van binnenuit mogen ervaren. Daardoor kijken zij ook met andere ogen naar de eigen cultuur.

De Nederlandse organisatie bestaat uit een kleine, professionele staf van 5 personen. Voor veel werkzaamheden wordt een beroep gedaan op een grote groep enthousiaste vrijwilligers die trots zijn op hun organisatie. De dagelijkse leiding is in handen van de National Director, die rapporteert aan het Bestuur.
Reageren