Kim doet het drie keer per week

Kim is jongerencoach en voorzitter bij Jongeren Vereniging Coevorden (JVC). Daarnaast is ze vrijwilliger bij Vluchtelingewerk. Kim heeft de studie Culturele Maatschappelijke Vorming afgerond en ze heeft er bewust voor gekozen om een jaar alleen maar vrijwilligerswerk te doen.

 

Jongeren in beweging krijgen

“Jongeren vind ik zo’n interessante doelgroep om mee te werken. Mijn uitdaging is om de jongeren van JVC, in beweging te krijgen en hun motiveren om hun passies en talenten te ontwikkelen. Het begint allemaal bij bewustwording van de jongeren zelf”, aldus Kim. JVC biedt jongeren tussen 15 en 23 jaar een plek aan waar jongeren elkaar kunnen ontmoeten en waar passies en talenten gestimuleerd worden. De club komt twee avonden in de week bij elkaar in multifunctioneel centrum Ravelijn Verbindt in Coevorden. Kim sluit ook een avond aan.

 

‘Er gebeurt iets’

Toen Kim begon als coach bij JVC werd ze gelukkig goed ontvangen. “De jongeren zeiden tegen me: ‘je neemt ons serieus’ en ‘er gebeurt eindelijk iets’.” JVC sluit waar mogelijk aan bij activiteiten in de omliggende wijken Poppenhare, Lootuinen en Tuindorp. Het zijn ook vooral jongeren uit deze wijken die zich bij JVC hebben gevoegd. Kim: “Het is nog best een uitdaging om jongeren uit andere wijken aan te trekken.” Om onder andere hierin stappen te maken, is Kim achter de schermen druk bezig om plannen te maken voor JVC.

 

Dankbaar werk

Kim haar maatschappelijke betrokkenheid blijkt ook uit haar inzet voor Vluchtelingenwerk. Daar maakt ze vluchtelingen wegwijs in de Nederlandse samenleving. “Grote hoeveelheden post, verzekeringen afsluiten, dat is voor de meeste mensen nieuw als ze hier komen wonen. Daar help ik gezinnen bij. Vluchtelingen willen graag integreren en zijn je erg dankbaar, dat is heel mooi.”

 

Energie

“Ik krijg veel energie van mijn vrijwilligerswerk. Veel meer dan de verschillende baantjes die ik hiervoor had alleen maar brood op de plank te krijgen. De keuze om me een jaar volledig op vrijwilligerswerk te storten, was ook mogelijk omdat mijn vriend volledig achter mij staat”, laat Kim weten.

 

Ambities

Kim zoekt nu een betaalde baan, maar ze heeft nog teveel doelen voor ogen om haar vrijwilligerswerk op te geven. “Uiteindelijk zou het mooi zijn om de twee werelden met elkaar te verbinden: misschien kunnen jonge vluchtelingen op termijn bijvoorbeeld aansluiten bij JVC.”

 

Ruimte om te experimenteren

Voor Kim voelt vrijwilligerswerk echt anders dan normaal werk: “Vrijwilligerswerk is niet vrijblijvend, maar ik vind het juist zo mooi dat je je eigen draai eraan kan geven en kan experimenteren. Als het linksom niet werkt, dan wel rechtsom!”

 

Meld je aan!

Er is ook vrijwilligerswerk dat bij jou past! Zullen wij eens kennismaken? Laat je gegevens achter en dan bellen wij jou!

Groetjes, Annelies en Myrte van Steunpunt Vrijwilligerswerk.