Bas doet het elke week

Bas is jeugdleider bij vv Raptim, een voetbalclub in Coevorden. Hij leidt een team van jongens tot 9 jaar. Tijdens wedstrijden stoomt Bas de spelers klaar en regelt alles rondom de wedstrijd. Ook op trainingsavonden komt hij langs om te kijken hoe het gaat.

 

Familieclub

Bas legt uit dat zijn inzet bij de club deel uit maakt van zijn persoonlijkheid: “Raptim voelt als een thuis, het is een familieclub. Ik speelde als klein jongetje al op de velden, nog voordat ik zelf kon voetballen. Mijn ouders waren ook heel actief bij de vereniging. Deel uitmaken van een club zorgt voor verbroedering, mensen van Raptim staan voor elkaar klaar.”

 

Helpende handen

Bas somt op wat er zoal bij komt kijken om de sportclub draaiende te houden: “ Verfwerk, groenonderhoud en de lijnen en reclameborden om de velden bijhouden. Als er klussen geklaard moeten worden, zijn er altijd wel mensen die de handen opsteken. Het vinden van vrijwilligers verloopt binnen de club eigenlijk heel natuurlijk.”

 

Van voetballer naar vrijwilliger

Ook Bas zelf voetbalde bij Raptim, tot hij een knieblessure opliep. Hij peinsde er niet over om weg te gaan bij de club en zette zich op een andere manier in. “Het is begonnen met het opzetten van een seniorenteam. Toen dat stond, kon ik daar een stapje terug doen en namen anderen het van mij over. Want inmiddels was ik ook jeugdleider en daarnaast begon ik met een studie, naast mijn gezin en sociale leven”, aldus Bas. Hij geeft aan dat als je jouw grenzen bewaakt en je er plezier in hebt, het prima is te combineren.

 

Drijfveer

Niet alleen bij Raptim doet hij vrijwilligerswerk. Bas is militair geweest en heeft missies gedraaid in Irak. Die ervaring zet hij ook vrijwillig in. Op scholen vertelt hij zijn verhaal. Dit is heel ander vrijwilligerswerk, maar zijn drijfveer is hetzelfde: “Ik wil mensen helpen en ik heb affiniteit met de dingen die ik doe”, laat Bas weten.

 

“Samen zijn we één”

Bij vrijwilligerswerk vindt Bas het belangrijk dat je ruimte krijgt om ‘je ding’ te doen: “Het levert mij vervolgens veel energie op om te zien dat ik iets kan betekenen. Natuurlijk vraag ik mij wel eens af of ik het goed doe, of ik niet te streng ben tegen de kinderen. Maar dan krijg ik dat wel te horen. Alles valt en staat met communicatie, dat is zo belangrijk. Zowel goede afspraken maken tussen ons als leiders, als de dialoog aangaan met ouders en de kinderen.

Als je welwillend bent en niet boven anderen gaat staan, komt het altijd goed. Vergeet niet: je staat er niet alleen voor, je moet het met elkaar doen.” Daar haalt Bas zijn kracht uit: “Samen zijn we één.” Dat geldt volgens hem voor iedere club of organisatie waar je vrijwilligerswerk doet: “Ga er open in en ervaar dat gewoon.”

 

Meld je aan!

Er is ook vrijwilligerswerk dat bij jou past! Zullen wij eens kennismaken? Laat je gegevens achter en dan bellen bij jou!

Groetjes, Annelies en Myrte van Steunpunt Vrijwilligerswerk