Cursus 'Verlies.. en hoe nu verder?'

Verlies van een dierbare

De dood van een dierbare brengt grote veranderingen met zich mee. Je wereld staat op z'n kop. Niets is meer zoals het was. Het is een van de meest ingrijpende gebeurtenissen die ons kan overkomen. En tegelijkertijd gaat het leven verder, zonder de ander. Hoe doe je dat? Wat kom je tegen aan ervaringen en hoe ga je hiermee om? Wat heb je nodig om verder te kunnen leven met dit verlies?

Rouwen is intensief en actief. Er kunnen heel verschillende emoties loskomen: pijn en verdriet, maar ook angst en onzekerheid, boosheid of gevoelens van schuld. Maar het kan ook zijn dat je helemaal niets lijkt te voelen. Er kunnen lichamelijke klachten optreden, zoals moeheid en lusteloosheid. Er zijn gedachten die je bezig houden, positief of negatief. Deze gedachten bepalen hoe je het verlies beleeft en hoe je ermee omgaat, maar helpen je niet altijd. Verwerken van verlies verloopt met pieken en dalen. Het ene moment kan het enigszins dragelijk voelen, terwijl je een volgend moment ineens weer overmand wordt door verdriet, angst of eenzaamheid. Dit hoort er allemaal bij en heeft de functie om je verlies te verwerken.


En hoe nu verder….?
Verdriet, angst, gemis, eenzaamheid, het zijn gevoelens waar u misschien zo snel mogelijk vanaf wilt. Maar deze gevoelens laten zich niet negeren of opjagen. Alleen al het accepteren van die gevoelens kan helpen. De ervaring leert dat het verdriet en de eenzaamheid minder worden met de tijd. Hoe lang dat duurt? Daar valt geen zinnig woord over te zeggen. Voor de een is dat een kwestie van maanden, voor de ander jaren. Wat heb je nodig? Ook dat is voor iedereen verschillend. Eén ding is zeker: tijd en aandacht werken helend.

Cursus rouwverwerking
De cursus is bedoeld om mensen te helpen in de toekomst beter te kunnen omgaan met hun verlies. Bovendien kan het goed zijn om met lotgenoten over je verlies te praten. 
Iedereen vanaf 18 jaar die al langer of sinds kort verlies te verwerken heeft, is welkom.

Data
8 november 2018 start er weer een cursus, geef u gerust nog op. Het gaat om acht bijeenkomsten op de donderdagmiddag van 14.00 tot 16.30 uur aan de van Eijbergenstraat 5 in Coevorden. Eenmalig vragen wij een bijdrage van €15,00. Vooraf aan de bijeenkomsten, heeft u een kennismakingsgesprek met de begeleiders van de cursus.  


Informatie en opgave
Voor meer informatie over en deelname aan de cursus kunt u terecht bij
medewerkers Niels Prins en Helma Bosgraaf. Tel.nr. 085-27 35 25 6 of mail naar info@mwcoevorden.nl